Interpunctie

Opsommingstekens

Na een opsommingsteken, ook wel bullet (point) genoemd, schrijf je meestal één woord of een kort zinnetje, maar geen lange verhalen. Bovendien eindig je je woord/zin na een opsommingsteken nooit met een punt. Zie onderstaand voorbeeld:
"Actief: een actieve houding"      (correct)
"Actief: een actieve houding."    (fout)

 

Opsomming: één komma te veel

Soms zijn mensen geneigd om een extra komma te plaatsen voor het woord ‘en’ of ‘of’. Dit is incorrect. Zie onderstaand voorbeeld ter illustratie:
Piet, Jan, Henk en Kees”    (correct)
Piet, Jan, Henk, en Kees”    (fout)

 

Onterechte komma

Soms schrijven mensen lange zinnen met enkele komma’s ertussen. Het is dan een stuk makkelijker om één van de komma’s door een punt te vervangen en er twee zinnen van te maken. Voorbeeld: “Let erop dat tweets soms nog wel een tijdje te vinden zijn in de cache van zoekmachines, hier kan je weinig aan doen”. In dit voorbeeld kun je de komma na ‘zoekmachines’ vervangen door een punt en er twee losse zinnen van maken. Op deze manier kun je lange, ingewikkelde zinsconstructies vermijden.
Een ander voorbeeld is de zin: “Dat is niet mogelijk, er kunnen alleen vogels op het dak komen”. Er zijn twee oplossingen om de zin in dit voorbeeld te corrigeren. Je kunt er twee zinnen van maken door de komma te vervangen door een punt óf door een voegwoord (in dit geval ‘want’) toe te voegen.

 

Voegwoorden

Veel mensen beginnen een nieuwe zin onterecht met voegwoorden, terwijl deze na een komma zouden moeten komen. Begin zinnen niet met woorden als ‘want’, ‘maar’ of ‘omdat’. Het voorbeeld “Ik kan niet bij het dak. Want het dak is te hoog en de ladder is kapot.” is incorrect. Het woord ‘want’ zou voorafgegaan moeten worden door een komma.

 

Dubbele punt: wel of geen hoofdletter?

Het woord direct na een dubbele punt schrijf je met een kleine letter. Begin dit woord na een dubbele punt dus niet met een hoofdletter, tenzij dit woord met een hoofdletter is zoals een eigen naam.
Voorbeeld 1: "Microsoft heeft een nieuwe besturingssysteem: Windows 7."
Voorbeeld 2: "Microsoft heeft een nieuwe productcategorie: beeldschermen."

Als er een citaat volgt na de dubbele punt, dan gebruik je dubbele aanhalingstekens en schrijf je het eerstvolgende woord met een hoofdletter.
Voorbeeld: De student twitterde: “Ik zoek een stage”.

 

Lees hier verder als je meer wilt weten over veelgemaakte spellingsfouten of grammaticafouten.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.