Voordelen van zelfreflectie

Iedere student is bekend met de reflectieverslagen die na een project, onderzoek of stage ingeleverd moeten worden. Welk voordeel haal je eigenlijk uit het schrijven van pagina’s over jezelf en je eigen handelen?

 

Eigen initiatief

Een voordeel van zelfreflectie is dat je zelf het initiatief neemt om over je eigen handelen na te denken. Hierbij ben je niet afhankelijk van het oordeel van een ander. Daarnaast is het een veilige manier om aan feedback te komen, aangezien je niet aan de buitenwereld hoeft toe te geven dat je iets beter op een andere manier had kunnen doen. 

 

Altijd en overal

Zelfreflectie is noch tijdsgebonden noch plaatsgebonden. Je kunt het immers op elk moment van de dag gebruiken en inzetten. Daarbij is het niet noodzakelijk dat je achter je laptop zit wanneer je aan het reflecteren bent, maar kun je dit ook gewoon op de fiets naar college of de sportschool doen. 

 

Betere teamplayer

Doordat je een beter beeld van jezelf hebt en vormt, zul je automatisch sterker in je schoenen staan en jezelf beter voelen in een groep. Ook kun je door een goede zelfreflectie in het vervolg beter op gelijksoortige situaties reageren en ga je conflicten op een betere manier aanpakken. Daarnaast sta je open voor andermans ideeën, aangezien je door zelfreflectie inziet dat jouw manier niet de enige manier is. 

 

Kortom, een beter persoon

Zelfreflectie helpt een persoon met het verbeteren en ontwikkelen van zijn of haar persoonlijkheid. Niet alleen je zelfvertrouwen groeit, maar ook je weerbaarheid. Je kunt immers beter negatieve feedback van zowel jezelf als de buitenwereld aan, doordat je bewust bezig bent met het continu verbeteren van jezelf. Hierdoor word je een individu die goed prioriteiten kan stellen en niet bang is om de diepgang in te gaan. 

 

Een persoon die zichzelf beter kent, komt ook overtuigender over in een sollicitatiegesprek. Moet jij straks gaan solliciteren? Zorg er dan voor dat je deze sollicitatietips zeker hebt gelezen! 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.