Sneller werken? Gebruik deze handige hotkeys!

Het klinkt misschien als een reclamepraatje, maar met de volgende handige hotkeys, ofwel sneltoetsen, kun je echt een stuk sneller werken. Het woord ‘sneltoets’ zegt het al: sneller werken. Bovendien kost het weinig moeite om ze te leren en je kunt ze direct toepassen.

Aangezien Google Chrome de voornaamste internetbrowser is en Microsoft Word nog steeds de meest gebruikte tekstverwerker, zullen we de belangrijkste sneltoetsen voor deze applicaties bespreken. 

 

Chrome hotkeys

Tabbladen en vensters

Wil je een nieuw tabblad openen, dan druk je op control+T. Wil je het huidige tabblad sluiten, dan druk je op control+W. Zo hoef je dus niet continu met je muis naar kruisje om tabbladen te sluiten. Als je een tabblad per ongeluk hebt weggeklikt, dan kun je het laatst gesloten tabblad heropenen door op control+shift+T te drukken. Bovendien kun je tussen de tabbladen in een venster wisselen door op control+1/2/3/4 (afhankelijk van hoeveelste tabblad het is) te drukken.
Als je een nieuw venster wilt openen, dan druk je op control+N. Voor het sluiten van je huidige venster (en dus alle tabbladen), druk je op control+shift+W.

 

Navigatiemenu

Als je naar een website wilt gaan, moet je eerst naar de vensterbalk om daar de URL van de betreffende website in te typen. Normaliter ga je dan eerst met je cursor naar de vensterbalk om erop te klikken. Je kunt ook op control+L klikken, waardoor je  cursor automatisch in de vensterbalk staat en je direct kan typen.
Heb je per ongeluk iets aangeklikt en wil je terug naar de vorige pagina? Druk dan op backspace. Andersom kun je naar de volgende pagina navigeren met shift+backspace.
Als je een hyperlink in een tekst tegenkomt, dan kun je deze pagina in een nieuw venster openen door de control-knop ingedrukt te houden wanneer je op de link drukt. Zo blijf je op dezelfde pagina en kun je gewoon verder lezen. Mocht een pagina vastlopen, dan kun je deze verversen door op F5 of control+R te drukken. 
Als je naar een specifiek woord op zoek bent, dan kun je de tekst gemakkelijk doorzoeken door op control+F te drukken, het betreffende woord of de woordengroep in te voeren en op enter te drukken. Als je een artikel of webpagina erg interessant vindt, dan kun je deze toevoegen aan je bladwijzers met control+D.

 

Word hotkeys

Knippen, kopiëren en plakken

Tekst knippen (control+X), kopiëren (control+C) en plakken (control+V) zijn veelgebruikte functies.

 

Bold, italics en underlined

Vaak worden woorden of stukken tekst dikgedrukt (control+B), schuingedrukt (control+I) of onderstreept (control+U) om ze te benadrukken.

 

Selecteren

Als je een grote tekst hebt die meerdere pagina’s beslaat en je alles wilt selecteren, dan moet je best een stuk met je muis slepen en naar beneden scrollen om alles te selecteren. Het kan ook een stuk sneller met control+A.

 

Openen, opslaan en printen

Het startmenu van Word hoef je ook nauwelijks meer te gebruiken als je de sneltoetsen voor het openen (control+O), opslaan (control+S) of printen (control+P) van documenten of het openen van een nieuw bestand (control+N) hanteert.

 

Zoeken 

Net als bij Chrome en allerlei andere applicaties kun je zoeken naar specifieke woorden of woordgroepen door het zoekvenster (control+F) te openen.

 

Vervangen

Als je erachter komt dat je een woord structureel verkeer hebt geschreven, dan kun je dit in één keer vervangen door de functie ‘Vervangen’ (Control+H) te gebruiken. Dit scheelt aardig wat tijd, omdat je niet alle losse fouten handmatig op hoeft te sporen en te vervangen.

 

Ongedaan maken

Je baalt waarschijnlijk zwaar als je per ongeluk een stuk tekst verwijdert. Niet getreurd! Gelukkig kun je deze tekst gemakkelijk terugtoveren met één druk op de knop: control+Z. Hiermee maak je je laatste actie ongedaan. Mocht je meerdere acties ongedaan willen maken, dan kun je vaker op control+Z drukken.

 

Algemene hotkeys

Ten slotte zijn er nog drie handige algemene hotkeys die voor alle Windowsfuncties werken.

Alt + tab

Eén van de handigste hotkeys is alt+tab. Hiermee kun je tussen twee vensters wisselen zonder eerst het ene venster te minimaliseren om het andere venster te zien. Je kunt op deze manier ook wisselen tussen twee programma’s, als je bijvoorbeeld een tekst schrijft in Word en tegelijkertijd internet wilt raadplegen voor informatie.

Alt + F4

Hiermee kun je het venster/programma sluiten. Dit is in principe dezelfde functie als control + shift + W in Chrome.

Control + Alt + Delete

Als een programma vastloopt, dan kun je taakbeheer starten door op control+alt+delete te drukken. In het taakbeheer kun je het vastgelopen programma geforceerd sluiten en opnieuw opstarten, zodat je niet je hele computer hoeft te herstarten.

 

Overzicht

Chrome hotkeys

Control+T =   Nieuw tabblad openen
Control+W =   Huidig tabblad sluiten
Control+Shift+W =   Huidig venster (alle tabs) sluiten
Control+Shift+T =   Laatst gesloten tab heropenen
Control+N =   Nieuw venster openen
Control+Tab =   Volgende tab bekijken
Control+1/2/3/4... =   Tab 1, tab 2, etc. bekijken 
Control+link klikken =   Link in nieuw venster openen
Control+L =   Automatisch in vensterbalk typen zonder er met je muis op te klikken
Control → =   Heel woord in tekst overslaan 
Control ←    =   Heel woord in tekst overslaan 
Backspace =   Vorige pagina
Shift+Backspace =   Volgende pagina
Control+F =   Find / zoekfunctie
Control+D =   Bookmark (opslaan bij favorieten)
Control+J =   Open ‘downloads’
Control+R =   Pagina verversen
F5 =   Pagina verversen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Word hotkeys

Control+F = Find (zoekfunctie)
Control+H = Replace (vervangen)
Control+C = Copy (kopiëren)
Control+V = Paste (plakken)
Control+S = Save (opslaan)
Control+P = Print (afdrukken)
control+U = Underlined (onderstreept)
Control+I = Italics (schuingedrukt)
Control+B = Bold (vet gedrukt)
Control+A = Select All
Control+X = Knippen
Control+Z = Laatste actie ongedaan maken
Control+Y = Laatste actie terugbrengen
Control+O = Open bestaand bestand
Control+N = Nieuw document openen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows hotkeys

Alt+F4 = Venster/programma sluiten
Control+Alt+Delete = Taakbeheer starten en programma's geforceerd sluiten
Alt+Tab = Snel wisselen tussen twee (of meerdere) vensters
Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.