Logistiek

De meest populaire logistieke studie is Logistiek en Economie voor HBO’ers en Logistics and Operations Management voor universitaire studenten. Tijdens een logistieke studie ligt de focus op het beheren en optimaliseren van goederenstromen. Vanzelfsprekend ga je tijdens jouw logisitieke stage je theoretische vaardigheden in praktijk brengen.

 

Wat doe je tijdens een logistieke stage?

Er zijn diverse mogelijkheden. Tijdens een logistieke afstudeerstage ga je bij een bedrijf een onderzoek doen naar een logistiek vraagstuk. Vaak help je ook nog mee om jouw adviezen in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld door de herinrichting van het magazijn mee te begeleiden of het uitvoeren van een logistiek optimalisatietraject.

 

Logistieke afstudeerstage

Denk bij een afstudeerstage in de logistieke sector aan de volgende stageopdrachten.

 

Onderzoek naar logistieke procesverbetering

Je bekijkt allereerst waar de knelpunten zitten in het huidige logistieke proces. Daarna ga je bekijken hoe het stagebedrijf het logistieke proces in het geheel kan optimaliseren. Je zoekt naar kleine, maar soms ook grotere verbeteringen. Bij grote bedrijven kan het zijn dat jouw onderzoek zich concentreert op één productielijn of een onderdeel van een productielijn.

 

Johan, 23 jaar
“Tijdens mijn derdejaars stage heb ik de logistieke afdeling van een FMCG-bedrijf goed leren kennen. Ik analyseerde dagelijks de out-of-stocks en maakte het maandelijkse orderplan voor de fabrieken. Toen er een nieuw product werd gelanceerd heb ik hiervoor een logistiek plan opgesteld en de productlancering gemonitord.”

 

Onderzoek naar magazijn- of voorraadbeheeroptimalisatie

Tijdens een stage gericht op de optimalisatie van het magazijn of de voorraad, ga je ook kijken naar bestaande knelpunten. Het is jouw taak om deze op te lossen en een verbetervoorstel te schrijven.  Het komt ook voor dat je het magazijn mag herinrichten met de door jou verkregen inzichten.

 

Stage of afstudeeronderzoek omtrent vervoerslogistiek

Vervoerslogistiek richt zich op personen- en goederenvervoer. Organisaties van zeer diverse aard hebben hiermee te maken. Zo kan je bij de overheid terecht komen, maar ook bij een grote vervoerder of een groothandel. Ook hier kan het optimaliseren van vervoersstromen een onderdeel van je opdracht zijn. Denk verder bijvoorbeeld aan het beoordelen en uitkiezen van leveranciers of het maken van complexe transportplanningen.

 

Bekijk hier wat veelvoorkomende stages en afstudeeropdrachten zijn. Het gaat slechts om voorbeelden. Dit houdt in dat je uiteraard ook voor andere opdrachten mag kiezen die niet op de lijst staan.

 

Logistieke stages of afstudeeropdrachten

- Onderzoek en realisatie van logistieke procesverbetering
- Vervoerslogistiek
- Productielogistiek
- Magazijn optimalisatie
- Voorraadbeheer optimalisatie
- Inrichten magazijn
- Exportplan

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.