Bedrijfskunde

Een bedrijfskundige studie is meestal erg breed. Op HBO-niveau heb je bijvoorbeeld studies als (internationale) Bedrijfskunde, maar ook de opleiding Management, Economie en Recht (MER) is een bedrijfskundige studie. International Business (and Languages) is een bedrijfskundige opleiding met een internationale focus. Tijdens je opleiding wordt aandacht besteed aan management in het algemeen, maar ook aan meer specifieke vakken als marketing, bedrijfseconomie en recht.

Bedrijfskundige stage

Bedrijfskunde of MER-studenten mogen stages lopen op allerlei deelgebieden. Je kan op een marketing- of salesafdeling terecht komen, maar ook op een financiële of juridische afdeling. Bij een grote onderneming loop je meestal stage op één afdeling. Wil je een bredere bedrijfskundige ervaring opdoen? Kies dan voor een MKB-bedrijf in een branche die je leuk lijkt. Doordat deze bedrijven kleiner zijn, leer je diverse vakgebieden kennen en vanuit meerdere invalshoeken te kijken naar organisatievraagstukken.

 

Bedrijfskunde stage: marktonderzoek

Tijdens een marktonderzoek breng je een markt in kaart. Vaak wil een bedrijf weten of het zinvol is om haar diensten- of productportfolio uit te breiden. Je kijkt naar wie de klant is, wat zij willen en hoe je ze in de toekomst het beste kan benaderen. Vaak gaan HBO-studenten tijdens hun afstudeeronderzoek zelfstandig een marktonderzoek doen. De nadruk kan liggen op diverse aspecten. Je kunt bijvoorbeeld een concurrentieanalyse maken, internationaal marktonderzoek doen of een omgevingsanalyse opstellen.

 

Bedrijfskunde stage: procesoptimalisatie of procesanalyse

Ieder bedrijf wil haar organisatie zo optimaal mogelijk inrichten. Door veranderingen of vernieuwingen zijn bestaande processen aan herziening toe. Tijdens een procesoptimalisatie stage ga je onderzoeken waar knelpunten zitten in het huidige proces en hoe die het beste opgelost kunnen worden. Soms mag je deze oplossingen ook implementeren.

 

Bedrijfskunde stage: certificeringstrajecten

De meeste bedrijven moeten aan allerlei eisen voldoen om te mogen produceren of om diensten te mogen leveren. Hiervoor bestaan allerlei certificeringen. Een bekende is de ISO 9001 norm. Het is een kwaliteitsmanagementsysteem waarin het kwaliteitsbeleid van het bedrijf wordt omschreven. Als stagiair ga je bekijken aan welke eisen het bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor een certificering. Soms moet je ook nieuwe eisen implementeren of een bestaande kwaliteitsrichtlijn updaten.

 

Bedrijfskunde stage: plannen, plannen en nog eens plannen

Met name afstudeerstagiairs gaan aan de slag met het maken van een plan, waarmee het stagebedrijf haar toekomstige activiteiten kan vormgeven. Denk bijvoorbeeld aan een marketingplan, een exportplan, beleidsplan of ondernemingsplan. Het maken van plannen is belangrijk voor organisaties om budgetten in te delen, maar ook om te bekijken welke marketing- of salesactivteiten nodig zijn om haar doelen te behalen. Het plan dat je uiteindelijk schrijft is vaak een belangrijk onderdeel van het cijfer dat je haalt voor je afstudeerstage.

 

Hieronder volgt een beknopt overzicht van veelvoorkomende stages en afstudeeropdrachten. Het gaat slechts om voorbeelden. Dit houdt in dat je uiteraard ook voor andere opdrachten kan kiezen die niet op de lijst staan.

 

Bedrijfskundige stages of afstudeeropdrachten

- Kwaliteitsbeheersing projecten
- Certificeringtrajecten zoals bijvoorbeeld ISO 9001 en VCA
- Procesanalyses trajecten
- Optimalisatie trajecten
- Opzetten risico inventarisatie projecten
- Marktonderzoek
- Strategische beleidsplannen
- Opstellen internationaal marketingplan
- Internationaal marktonderzoek
- Ondernemingsplan
- Exportplan
- Quick scan (organisatieanalyse)
- Invoering beloningssysteem
- Analyse bedrijfsprocessen

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.