Goedkeuring voor je stage

Als je eenmaal een stage hebt gevonden, dan ben je er nog niet. Je moet namelijk goedkeuring krijgen van je opleiding.

 

Goedkeuring bestaat uit een aantal onderdelen. Het bedrijf dat de stage of afstudeeropdracht aanbiedt moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor bijna alle studies geldt dat bedrijven met minimaal 10 medewerkers over het algemeen geschikt zijn om er stage te lopen of er af te studeren. Er zijn uiteraard uitzonderingen die variëren van minimaal 5 medewerkers (voorbeeld: SPECO) tot minimaal 50 medewerkers (voorbeeld: technische bedrijfskunde).

 

Buiten het feit dat een organisatie een verplicht aantal medewerkers moet hebben, is er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. De organisatie moet je een werkplek aan kunnen bieden met een computer of laptop.

 

Begeleiding is een erg belangrijk onderdeel van je stage of afstudeeropdracht. Voor de opleiding is dit ook zeer belangrijk. Er wordt verwacht dat je wordt begeleidt door een vakinhoudelijk persoon met minimaal een HBO- of universitaire opleiding. Echter worden hiervoor uitzonderingen gemaakt wanneer iemand een functie heeft op HBO- of universitair niveau zonder dat deze persoon daadwerkelijk een HBO- of universitaire opleiding heeft genoten. Als bijvoorbeeld de directeur van een groot exportbedrijf met meer dan 200 man je gaat begeleiden, dan mag je ervan uitgaan dat hij op zijn minst een baan heeft op HBO- of WO-niveau zonder dat hij misschien het daadwerkelijke diploma heeft. Deze begeleiding wordt over het algemeen ook goedgekeurd door je opleiding.

 

Er zal ook tijd voor je gemaakt moeten worden door de begeleider. Voor afstudeerders wordt verwacht dat er minimaal één uur per week voor je wordt vrijgemaakt. Voor meewerkstagiairs geldt dat er een intensievere dagelijkse begeleiding is omdat ze vaak operationeel bezig zijn voor een gedeelte van de stage.

 

Samenvattend, zorg dat je de volgende punten afkadert bij je stagebedrijf voordat je op gesprek gaat:

  • Check hoeveel medewerkers ze in dienst hebben (Minimaal 10)
  • Vraag of er begeleiding is op je eigen niveau (HBO/WO of een functie op dat niveau)
  • Vraag of er voldoende tijd is voor je begeleiding
  • Vraag of er een werkplek met computer voor je is

 

Mocht je zelf moeite hebben met het achterhalen van deze informatie, dan kan je je altijd gratis inschrijven bij StageMax. Alle vacatures op onze website zijn bij bedrijven die 100% voldoen aan de eisen van je HBO of universiteit. Wij hebben in een persoonlijk gesprek met onze klanten deze zaken altijd al afgekaderd.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.