Stagevergoeding, hoeveel krijg je?

Doorgaans krijg je als student een stagevergoeding, variërend van € 50,- tot € 450,- per maand. StageMax zorgt dat je altijd een stagevergoeding van minimaal € 250,- per maand ontvangt. We werken niet samen met bedrijven die minder aanbieden. Je bepaalt zelf of je wilt onderhandelen over je stagevergoeding. De onderhandeling moet je zelf voeren. Het verschilt per organisatie of ze openstaan voor onderhandeling. Als je met je stagebedrijf onderhandelt, vraag dan geen belachelijke bedragen. Je wilt namelijk niet overkomen als een geldwolf. Je komt daar in eerste instantie om te leren en te ervaren. Als je graag wilt onderhandelen, kun je proberen om een variabel bedrag af te spreken. Bijvoorbeeld € 300,- per maand standaard en als het resultaat boven verwachting is, een eenmalige bonus van € 1000,-. Je kunt ook bijvoorbeeld kijken in de CAO of opzoeken wat studiegenoten aan stagevergoeding krijgen. Met die informatie kun je je argument om een hogere stagevergoeding onderbouwen. Je kun ook vragen of een onkosten- of reiskostenvergoeding kan worden toegevoegd aan je stagevergoeding.

 

Hoeveel stagevergoeding krijg ik?

De hoogte van je stagevergoeding hangt af van je opleidingsniveau, de opleiding die je volgt en de duur van je stage. Soms zijn er in de CAO van het bedrijf richtlijnen over de vergoeding voor een stagiair. Het loont om deze na te kijken voordat je aan je stage begint!

 

Stagevergoeding voor MBO-student

Als MBO-student krijg je doorgaans tussen de € 150,- en € 200,- per maand. Tijdens een meeloopstage is de kans groot dat je geen stagevergoeding krijgt, omdat het bedrijf veel energie steekt in jouw ontwikkeling. Bovendien heb je nog maar weinig werkervaring als je voor het eerst stage gaat lopen.

 

Ruben, 21 jaar, student Podiumtechniek

“Ik liep een jaar geleden stage bij een evenementenhal. Ik kreeg iedere maand € 150,- stagevergoeding. Ik moest regelmatig in de avonduren werken. Hiervoor kreeg ik geen toeslag, maar ik mocht de uren overwerk wel compenseren.”

 

Stagevergoeding HBO-student

Als HBO-student krijg je meestal een stagevergoeding tussen de € 250,- en € 350,- als je fulltime stage loopt. Banken en verzekeraars betalen vaak een hogere stagevergoeding. Ook technische bedrijven betalen regelmatig wat meer dan € 350,- per maand aan hun stagiairs.

 

Stagevergoeding universitaire student

Als universitaire student krijg je doorgaans een stagevergoeding tussen de € 250,- en € 400,- per maand. Ook hier geldt dat banken en technische bedrijven vaak wat meer betalen. Afhankelijk van jouw studieachtergrond en werkervaring kan je soms wat meer vragen als stagiair.

 

Reiskostenvergoeding

De meeste studenten hebben een OV-jaarkaart en krijgen geen reiskostenvergoeding. Als je met de auto naar je stage gaat of zelfs moet verhuizen voor je stage, dan kan je om een reiskostenvergoeding vragen.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.