Wat is een maatschappelijke stage?

Sinds kort is een maatschappelijke stage verplicht voor alle scholieren op de middelbare school. Het gaat erom dat jij als scholier een bijdrage levert aan de maatschappij, zodat je die van een andere kant leert kennen. Helaas krijg je geen geld voor je stage, het gaat echt om vrijwilligerswerk. Gelukkig mag je deze stage wel doen onder schooltijd.

 

Waarom een maatschappelijke stage?

De overheid heeft de maatschappelijke stage ingevoerd om jou als scholier kennis te laten maken met andere mensen waarmee je normaal gesproken (waarschijnlijk) niet in contact zou komen. Denk aan oudere mensen, zieke mensen of asielzoekers. Het doel is dat jij als scholier leert hoe het is om een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De discussies over het nut van de maatschappelijke stage lopen behoorlijk uiteen. De een vindt het een goed initiatief, de ander is minder enthousiast.

 

Waar mag ik stage lopen?

Een maatschappelijke stage duurt minimaal 30 uur. Je mag bijvoorbeeld stage lopen bij een vrijwilligersorganisatie, een non-profit organisatie of een verzorgingstehuis. Je mag zelf een stageplek uitkiezen en je school bepaalt of deze geschikt is.

 

Janneke, 17 jaar

"Tijdens mijn VMBO-opleiding heb ik stage gelopen bij een verzorgingstehuis. Mijn tante werkte daar en ik mocht een aantal dagdelen met haar meelopen. Ik heb eten rondgebracht en ben bij een aantal mensen op visite geweest. Ook mocht ik ‘s ochtends meewerken in de gaarkeuken."

 

Hoe regel ik een maatschappelijke stage?

Sommige scholen hebben samenwerkingsverbanden met stageorganisaties. Je zou via school een stage kunnen vinden. Je kan het natuurlijk ook over een andere boeg gooien. Kijk in je omgeving waar je stage kan lopen. Denk aan jouw sportclub, het verzorgingstehuis van je opa en oma of bij het museum in je straat. Het belangrijkste is dat het om vrijwilligerswerk gaat bij een niet-commerciële organisatie.

 

Wil je meer lezen over soorten stages? 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.