Sollicitatietips

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om op de volgende zaken te letten.

 

Eerste indruk

Het is belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Dit doe je door tijdens het eerste contact een stevige en niet al te zweterige hand te geven. Zorg dat je recht staat en je gesprekspartner recht in de ogen kijkt.

 

Kleding

Zorg dat je verzorgd en netjes gekleed bent. Overdressed is altijd beter dan underdressed. Gebruik geen zware parfum of deo. Voor mannen is het veilig om altijd in pak te gaan. Heb je geen pak, dan kun je er één kopen of lenen. Als je op gesprek gaat bij een financiële instelling of formeel bedrijf, doe dan ook altijd een stropdas om.  Vrouwen dragen bij voorkeur een nette rok of broek met daarop een blouse en blazer. Zorg dat je rok niet te kort is als je zit.

 

Voorbereiding

Je voorbereiding is erg belangrijk. Zorg dat je veel weet! Lees over de historie van het bedrijf, weet hoeveel mensen er werken en in hoeveel landen de organisatie actief is. Het belangrijkste is nog om oprecht te snappen wat het werk van de persoon die tegenover je zit inhoudt. Hoe pak je dit aan? Lees ten eerste veel informatie over het bedrijf en recente persberichten.  Schrijf deze informatie op!

Daarnaast moet je goed voorbereid zijn op vragen over jezelf. Dat klinkt raar omdat je jezelf wellicht goed kent, maar toch is een voorbereiding handig. Tijdens een sollicitatiegesprek moet je minstens jouw sterke en zwakke punten kunnen benoemen. Daarnaast moet je deze ook onderbouwen. Dat wil zeggen dat je met feiten beargumenteert waarom jij bent wie je bent.

 

Voorbeeld

Je zegt: ‘ik ben een goede leider’, dan zul je als repliek krijgen 'waarom vind je dat'?. Je zou dan kunnen zeggen: ‘omdat ik mijzelf zie als een leider’, maar dat is niet voldoende. Een onderbouwing ziet er als volgt uit: ‘Ik ben in meerdere projectgroepen leider geweest, waarbij ik altijd het goed het overzicht behield. Daarnaast zijn de projecten waarbij ik aan het roer stond altijd hoger dan een 8 beoordeeld. Uit mijn Belbin test - die ik heb meegenomen - kwam dat ik in het profiel van leider pas’.

 

StageMax adviseert je dan ook dit voor elke eigenschap uit te schrijven en daarna het gesprek te oefenen voor de spiegel of met iemand anders. Doe dit een aantal keer totdat je zeker weet dat het goed in je hoofd zit. Zo ga je goed voorbereid en ontspannen naar je gesprek!

 

Overig

Zorg dat je positief in een gesprek staat. Niemand houdt van een negatief persoon. Zorg dat je met name je positieve kanten uitlicht en dat je niet te lang stil staat bij je negatieve punten. Wees nooit negatief over vorige werkgevers en wees altijd jezelf. Hou in je achterhoofd dat je onmogelijk een klik kan hebben met iedereen; soms past de persoon die tegenover je zit gewoon niet bij je. Dat is menselijk. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor stageplek die goed voelt!

 

Zorg ervoor dat je deze voorbeeldsollicitatievragen gelezen hebt, zodat je niet met je mond vol tanden staat wanneer ze gesteld worden.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.