Top-10 fouten op CV's

Onderzoek van de National Citizen Service onder 500 werkgevers heeft geleid tot een top-10 lijstje met fouten op cv’s. Bekijk onderstaand lijstje en check of één van deze fouten niet stiekem in jouw cv is geslopen! 

 

Top-10 misstappen op cv’s:

1. Slechte grammatica
2. Spellingsfouten
3. Slechte opmaak/lay-out
4. Langer dan twee pagina’s 
5. Informeel taalgebruik
6. Het gebruik van jargon
7. Ongebruikelijk lettertype
8. Lange lijst met al je examenresultaten
9. Algemene ‘cliché’ interesses zoals koken en lezen
10. Gebrek aan activiteiten die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling

 

Slechte grammatica

Grammaticaal incorrecte zinnen met kromme constructies zijn uit den boze. Mensen zijn vaak geneigd om zaken met behulp van steekwoorden te beschrijven, omdat een cv kort en bondig dient te zijn. Zorg er echter voor dat dit niet leidt tot kromme constructies waardoor zinnen niet lekker lopen!

 

Spellingsfouten

Het behoeft uiteraard geen uitleg dat een cv geen enkele spellingsfout dient te bevatten. Het is een kleine moeite om je cv met behulp van een spellingschecker te controleren. Vertrouw hier echter niet blindelings op en kijk je cv altijd handmatig na. Laat hem desnoods door iemand dubbelchecken.

 

Lengte en opmaak

Werkgevers ontvangen erg veel reacties op vacatures, waardoor zij minder tijd per cv besteden. Zorg er daarom voor dat je cv niet meer dan twee a4’tjes beslaat. Als je inhoudelijk veel tekst hebt, dan kun je de lengte compenseren door iets te spelen met je opmaak, lettertype en lettergrootte. Ga echter geen rare, sierlijke lettertypes gebruiken. Je kunt het beter zakelijker houden dan te overcompenseren en té creatief willen zijn om je te onderscheiden.
Bovendien is een volledige lijst met al je vakken en cijfers overbodig. Daarnaast bespaar je een hele pagina als je alleen je belangrijkste cijfers, zoals die van je scriptie en minors, vermeldt.

 

Creativiteit

Aangezien jouw cv één van de vele op de stapel is, zul je ervoor moeten zorgen dat de jouwe opvalt. Clichés zoals ‘koken en lezen’ als interesses of ‘perfectionisme’ als eigenschap dragen daar natuurlijk niet aan bij. Maak niet de fout dat je overcompenseert wat betreft creativiteit door bijvoorbeeld informeel taalgebruik te hanteren en erg veel jargon, dure woorden en hippe functieaanduidingen te gebruiken.

 

Gebrek aan extracurriculaire activiteiten

In tegenstelling tot simpelweg een lijst met goede examenresultaten op je cv te zetten, vergroten extracurriculaire activiteiten, interesses en aanvullende cursussen juist de kans dat je in de volgende ronde van de sollicitatieprocedure terecht komt.


Wil je weten hoe je een goed cv of een goede motivatiebrief schrijft?
Neem dan eens een kijkje op www.stagemax.nl!


Bron: The Independent

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.