Startersbeurs

Afgestudeerd! En nu?

De Startersbeurs kan helpen bij het vinden van een baan. Als je net afgestudeerd bent, blijkt het vaak moeilijk om direct aan een baan te komen. Werkgevers eisen niet alleen een diploma, maar vragen steeds vaker naar werkervaring. Dat is juist wat bij recent afgestudeerden meestal ontbreekt. Het vinden van een stage na je studie wordt eveneens bemoeilijkt doordat veel bedrijven eisen dat je gedurende de stageperiode ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling.

 

Wat is de Startersbeurs?

Jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar die klaar zijn met hun opleiding kunnen gebruik maken van de Startersbeurs. De Startersbeurs is een initiatief van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen in samenwerking met FNV Bondgenoten en de vakbond CNV. Het doel van de Startersbeurs is om jongeren aan het werk te helpen zodat zij werkervaring op kunnen doen en  hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Inmiddels werken ongeveer 150 gemeentes mee aan de Startersbeurs. Volgens het NOS zijn werkgevers enthousiast en staan ze in de rij om nieuwe mensen te mogen aannemen. Van de jongeren die de afgelopen twee jaar een startersbeurs hebben gehad, zijn er al ruim 500 in vaste dienst bij het bedrijf waar zij met hun Startersbeurs zijn begonnen. 

 

Hoe werkt de Startersbeurs?

Met behulp van de Startersbeurs krijgen afgestudeerden tussen de 18 en 27 jaar de kans om zes maanden lang, 32 uur per week werkervaring op te doen bij een bedrijf naar keuze. Tijdens de 6 maanden startersbeurs ontvang je een tegemoetkoming van minimaal 500 euro. Bovendien zijn de kosten voor de werkgever minimaal, omdat deze jouw startersbeurs ontvangt van de gemeente. Daarbij bouw je iedere maand een tegoed van 100 euro op dat je na afloop van de startersbeurs kunt besteden aan een cursus of (bij)scholing. Meer informatie over de startersbeurs en een overzicht van de deelnemende gemeentes en het aanvragen van een beurs, kun je vinden op Startersbeurs.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Als starter werk je naast de Startersbeurs minder dan 12 uur per week, sta je niet ingeschreven aan een onderwijsinstelling en ontvang je geen uitkering (of ben je bereid om deze op te zeggen bij aanvang van de Startersbeurs). De Startersbeurs is er voor jongeren die in het bezit zijn van een HAVO-/VWO-, MBO niveau 2, 3 en 4, HBO- of WO-diploma. Daarbij dien je woonachtig te zijn in een gemeente die deelneemt aan de Startersbeurs.
 

Bronnen
NOS (2014). Startersbeurs helpt jongeren. http://nos.nl/artikel/655608-startersbeurs-helpt-jongeren.html
Startersbeurs Nederland (2014). https://startersbeurs.nu/

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.