Doorstuderen, werken of even pauzeren?

Na jaren met de neus in de boeken te hebben gezeten, maanden bezig geweest met verslagen, stage te hebben gelopen en een scriptie verder is het dan zover. Daar sta je dan, supertrots met je papiertje in je handen.  Je hebt het geflikt! Wacht even...,  is dit nog niet geval? Laten we dan even teruggaan in de tijd, naar het moment dat je de kick-off had van het afstuderen. Je kreeg een onnodig lang durende presentatie van een paar docenten over het afstuderen. Je wist nog niet echt wat je te wachten stond, je hebt heel leuk en aardig informatie gekregen over de opbouw van het afstuderen en de onderdelen ervan,maar werd daar al aan je verteld wat je er na kon gaan doen? Wij denken van niet. 

Laten wij je daarbij gaan helpen, zodat jij optijd een keuze kan maken voordat je geen tijd meer hebt en het zo ver is.

 

Tijdens het afstuderen realiseer je je dat je na het behalen van je (HBO Bachelor)diploma moet gaan beslissen wat je verder met je leven gaat doen. Er zijn drie keuzemogelijkheden: doorstuderen, werken of een pauze nemen.

 

Doorstuderen

Heb jij al een bepaalde beroep in je gedachten dat je graag wilt uitgaan oefenen en weet je dat je daarvoor tenminste een master degree in bepaalde richting moet hebben. Of heb jij juist totaal geen zin om meteen te gaan beginnen met een beroep of startersfunctie, maar je wel de motivatie, discipline en financien hebt om te beginnen met een vervolgstudie. 
Als jij jezelf in bovenstaande herkent dan is doorstuderen voor jou waarschijnlijk een hele goede optie. 

Na het behalen van je HBO bachelor diploma heb je weer drie keuzemogelijkheden wat doorstuderen betreft. Met name de keuze uit het volgen van een van onderstaande opleidingen met daarbij behorende feiten :

•    HBO Master opleiding
- Er zijn maar weinig HBO Masteropleidingen (hier kun je kijken of er een HBO Master opleiding op jouw bachelor aansluit)
- Duur: 1 jaar
- Je betaalt wettelijk collegegeld (laag)
- Bijhorende afkorting: M + Engelse benaming van de opleiding

•    WO Bachelor opleiding
- Duur: 3 jaar
- Je betaalt instellingscollegegeld (hoog)
- Na het behalen van deze opleiding ben je in staat om een WO Master (wettelijk collegegeld, laag) te volgen

•    Pre-master opleiding
- Duur: 1 jaar
- Je betaalt instellingscollegegeld (hoog)
- Na het behalen van deze opleiding ben je in staat om een WO Master te volgen (wettelijk collegegeld, laag)

Door op deze link te klikken kom je terecht op een pagina die aangeeft of er een passende vervolgmaster beschikbaar is op jouw (bijna) afgeronde HBO bachelorstudie
 

Voordat jij de keuze maakt om te gaan doorstuderen, zorg er dan wel voor dat je goed op de hoogte bent van het cursus/collegegeld dat je moet gaan afdragen wanneer je de 
(pre-)master/WO Bachelor opleiding begint. Informeer hiervoor tijdig bij de instelling waar je de opleiding wilt gaan volgen.

 

Werken

Heb jij juist geen zin om nog langer in de studiebanken te zitten en wil jij eindelijk ‘echt’ geld gaan verdienen. Eindelijk zie jij het resultaat van al die jaren zwoegen, niets geeft meer voldoening dan dat. Starten betekent niets anders dan jouw carrière te starten in het beroepenveld waarvoor jij geleerd hebt. Dit is dus iets heel anders dan een bijbaan (ondanks je al werkervaring hebt in algemene zin). Men vindt vaak een startersbaan bij het bedrijf waar ze al eerder stage hebben gelopen of hun afstudeeropdracht bij hebben voltooid. Wanneer dit niet het geval is dan:

- Kun je je netwerk benaderen, je hebt in de loop van je studietijd vast wel interessante contacten gelegd met mensen die iets voor je kunnen betekenen
- Kun je door middel vacaturesites zelf op zoek gaan naar een startersfunctie
- StageMax is hierin gespecialiseerd en kan jou hierbij exclusief helpen aan een startersfunctie. StageMax is niet zomaar een uitzendbureau, maar focust zich specifiek op het helpen van studenten en pas afgestudeerden.

 

Pauzeren 

Het is natuurlijk ook heel begrijpelijk om er even tussen uit te gaan, je hebt namelijk al een hele intensieve tijd achter de rug, voordat je je volledig op het drukke bedrijfsleven gaat storten.
Wat de meeste niet-doorstuderenden of niet-starters doen is het volgende:

- Reizen
Voordat je gaat starten en al een stap dichterbij het burgerlijk leventje bent, wil je graag meer van de wereld zien. Vaak is dit ook een wens op de bucket list van een hele hoop mensen.
- Parttime baan nemen
Heb je nog geen zin om fulltime te werken, dan kan je een part time baan nemen bij een bedrijf/winkel wat jou leuk lijkt om er wat uurtjes te maken om zo je festival bezoekjes, vakanties en tripjes te financieren. Verder heb je genoeg vrije tijd om al deze leuke dingen te doen.

 

Bedenk goed welke van deze opties het best bij je past, waar jij aan toe bent en vooral waar jij de financien voor hebt. Maak deze beslissing wel optijd, want voordat je het weet kun je je tijdelijk niet meer inschrijven (mits je voor doorstuderen kiest) en moet je weer een halfjaar wachten en dat is zonde van je tijd. Besteed je tijd nuttig, want de tijd gaat hard!

 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.