Honoursprogramma, durf jij de uitdaging aan?

Het Honoursprogramma is een extra programma naast je reguliere studie dat op hogescholen en universiteiten wordt aangeboden. Het programma is met name bedoeld voor de studenten die hun opleiding een extra boost willen geven en zich verder willen uitbreiden in hun vakgebied. De eisen verschillen per opleiding en per instituut, maar dit programma is in de meeste gevallen voor getalenteerde studenten die bij de top van hun studie horen. Binnen het programma zijn er twee mogelijke richtingen: disciplinair en interdisciplinair, waarbij je je respectievelijk verdiept in je eigen vakgebied of je kennis uitbreidt richting andere vakgebieden. Wat kan het volgen van een dergelijk programma je opleveren? Hieronder lees je vier voordelen van het deelnemen aan een Honoursprogramma. 

 

Persoonlijke ontwikkeling en uitdaging

Het Honoursprogramma is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, aangezien je als student wordt uitgedaagd om je naast je reguliere curriculum te verdiepen in je eigen of een ander vakgebied, afhankelijk van het feit of je kiest voor disciplinair of interdisciplinair. Dit is vaak gedurende een jaar of twee. Hierbij kun je het programma vaak zo indelen dat het past bij jouw persoonlijke voorkeuren en ambities. Waar de opleiding ophoudt, gaat het Honoursprogramma dieper in op de stof of breidt verder uit met meerdere perspectieven op de stof. 

 

Extra skills worden getriggerd

Doordat er in het Honoursprogramma wordt gehamerd op verdieping en uitbreiding van de huidige kennis, worden bepaalde vaardigheden ook meer getraind. Je leert bijvoorbeeld om kritischer te kijken naar wetenschappelijke vraagstukken. Daarnaast doe je meer ervaring op met onderzoeken, aangezien je tijdens dit programma vaak een eigen onderzoek moet uitvoeren. 

 

Kijkje in de praktijkwereld

Zoals al eerder gezegd, kun je het programma vaak zo indelen dat het precies aansluit op jouw wensen. Zo is het vaak ook mogelijk om een extra (onderzoeks)stage te doen bij een bedrijf in Nederland of zelfs in het buitenland. Daarnaast worden er binnen het programma veel workshops gehouden en zijn bezoeken aan symposiums aan de orde van de dag. Er zijn zelfs opleidingen waar je zelf met een team een symposium moet organiseren. Kortom, aan praktijkervaring ontbreekt het in dit programma niet!

 

Tot slot: uitbreiding op je cv

Natuurlijk is er tenslotte nog de extra vermelding op je cv die als voordeel genoemd kan worden om je aan te sluiten bij de Honours. Op je cv mag je immers bij een goede afronding van het programma en je opleiding “graduated with honours” noteren. Weet je niet hoe je je cv moet vormgeven? Lees dan deze nuttige tips voor het schrijven van een goed cv. Bovendien krijg je vaak een apart certificaat voor je succesvolle deelname aan de Honours Academy. Dit alles kan je natuurlijk op de arbeidsmarkt net een streepje voor geven op de rest van de studenten. 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.